חוק הנגישות לאתרי אינטרנט – עיקרי החוק והרביזיה


זמן קצר לאחר שנכנס לתוקפו חוק הנגישות, התחוללה סערה גדולה בקרב בעלי אתרים רבים בארץ. גם היום, יותר משנה אחרי, עדיין בעלי אתרים לא מעטים שרויים בבלבול וסובלים מחוסר הבנה בנוגע לחובות המוטלות עליהם מתוקף החוק החדש. במאמר שלפניכם נענה על כל השאלות הגדולות וננסה לעשות מעט סדר בדברים.

חוק נגישות אתרים

על מי חלה החובה להנגיש את האתר?

ראשית יש לציין כי לא כל אתר באשר הוא חייב להיות נגיש. האתרים שחייבים להיות נגישים הם אתרים ציבוריים וסוגים ספציפיים של אתרים פרטיים בלבד. הכוונה היא למשל לאתרים של שירותי תחבורה, אתרים המספקים שירותים פיננסיים שונים, אתרי מסחר או אתרים של גופים הפועלים למטרות רווח ועוד. הרשימה המלאה של האתרים מופיעה בתוספת השנייה לחוק וזמינה לציבור.

הגורם שמחויב להפוך את האתר לנגיש לפי חוק הנגישות הוא בעל האתר. אי לכך, אם לצורך העניין חברת אתרים מסוימת לא ביצעה את ההתאמות כיוון שבעל האתר לא דרש ממנה לבצע את ההתאמות באופן מפורש, לא ניתן יהיה להגיש נגדה תביעה בנושא.

באילו מקרים ניתן לקבל פטור מחובת ההנגשה?

כל עוד בעל האתר יוכל להוכיח שתהליך ההנגשה של האתר מהווה עבורו נטל כלכלי משמעותי, יהיה באפשרותו להגיש בקשה לפטור. הכוונה היא לא רק לפטור מדרגת הנגישות המחויבת על פי חוק (AA) אלא גם לדרגת הנגישות המינימלית (A). כמו כן על בעל האתר להוכיח כי המחזור העסקי שלו עמד על פחות מחצי מיליון ₪ בשלוש השנים האחרונות. את הבקשה יש להגיש לנציב שוויון לאנשים עם מוגבלויות לפי ההנחיות המופיעות באתר של משרד המשפטים.

נקודות נוספות שחשוב להכיר

לאתר שעבר הנגשה יש להוסיף הצהרת נגישות: מסמך המתאר בצורה ברורה את כל ההתאמות שבוצעו ומפרט היכן לא ניתן היה לבצע הנגשה בהתאם להוראות החוק ומדוע.

  • נכון לכתיבת שורות אלה אין תו רשמי להנגשת אתרים. לפיכך הדרישות הן אך ורק לפי חוק הנגישות.
  • הצהרת הנגישות לא פוטרת את בעלי האתר מביצוע של בדיקה תקופתית בהתאם לשינוי בתקנות או לשינויים באתר.
  • אין כל קשר למיקום הפיזי של האתר לבין חובת ההנגשה.
  • אם מדובר באתר אינטרנט חדש, חל איסור להקים אותו על פלטפורמה כזו או אחרת שלא מאפשרת להנגיש אותו.

הרביזיה בתקנות נגישות אתרים ספטמבר 2017

הכירו את השינויים שבוצעו בחוק הנגישות ואושרו על ידי ועדת העבודה והרווחה, בתאריך 5 בספטמבר 2017, ועדת העבודה והרווחה אישרה את הרביזיה של תקנה 35 לתקנות נגישות השירות המחייבת הנגשה של אתרי אינטרנט עבור אנשים עם מוגבלויות. את הרביזיה הובילו עמותת נגישות ישראל ואיגוד האינטרנט הישראלי לצד ארגונים נוספים.

עיקרי הרביזיה מובאים כאן לפניכם:

  1. תכני צד שלישי – האחריות להנגשת תכנים המועלים על ידי צד שלישי אינה על בעל האתר.
  2. תביעות – לא יתאפשרו תביעות ללא שליחת הודעת דרישה לתיקון האתר בתוך זמן סביר, אך לא יותר מ-60 יום מקבלת ההודעה. עד התיקון יינתנו חלופות נגישות.
  3. מסמכי PDF ואופיס – כל המסמכים הקיימים שעלו לאתר לפני ה-25 באוקטובר 2017, יהיו פטורים מהנגשה ויונגשו רק על פי דרישה. בחלק זה הוחרגו טפסים אינטרקטיביים שאותם צריך להנגיש ואינם פטורים מחובת ההנגשה.
  4. מסמכים באזור האישי – מסמכים המצויים באזור אישי באתרים שהגישה לאזור הינה באמצעות שם משתמש וסיסמה, יהיו נגישים החל משנת 2021 – אדם עם מוגבלות הזקוק למסמך נגיש יוכל לפנות לארגון ולקבל מסמך נגיש בהתאם לצורכי הנגישות שלו.
  5. אפליקציות – נדרשות לעמוד בתקן הישראלי ובהנחיות מערכות ההפעלה בהן פותחו לעניין נגישות ולפחות לשתי מערכות הפעלה.
  6. אפליקציות ואתרי מובייל – אתר אשר מותאם למובייל ואפליקציה המעניקים שירות זהה – אין חובה להנגיש את האפליקציה אם האתר המותאם הינו נגיש ויש להוסיף באפליקציה קישור נגיש לאתר.
  7. תכני וידיאו – כתוביות ותיאור למידע על השירות בקטעי ווידיאו מוקלטים הינם חובה רק לרשות ציבורית או חברות עם מחזור ממוצע מעל 5 מיליון ש״ח.
  8. הצהרת נגישות / פרטי רכז  – חובה לפרסם הצהרת נגישות אשר תכלול מידע בדבר התאמות הנגישות ופרטי רכז הנגישות ובהתאם להנחיות התקן הישראלי 5568.
  9. רשת חברתית  – יש להנגיש את מה שניתן בהתאם לתשתית.
  10. פטורים ודרישות מופחתות:
    • פטור 1 טכנולוגי ע”י מורשה נגישות ואיש מקצוע – יהיה תקף ל 3 שנים וניתן להארכה לשלוש שנים נוספות כאשר מעבר לכך נדרש אישור בידי נציב שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות.
    • פטור 2 כניסה מוגבלת 500 משתתפים – פטור מראש מהנגשה כאשר נדרשת הרשמה מראש ויש פחות מ 500 משתתפים. אלא אם אדם עם מוגבלות מבקש התאמה.
    • פטור 3 לעוסק פטור או לעסק עם מחזור שנתי ממוצע שאינו עולה על 100,000 ₪ – פטור לחלוטין מנגישות.
    • פטור 4 כאשר המחזור השנתי הממוצע אינו עולה על 300,000 ₪ – פטור לחלוטין מנגישות עד 26.10.2020.
    • פטור 5 כאשר המחזור הממוצע שלו גבוה מ- 300,000 ₪ ואינו עולה על 1,000,000 ₪ – רק אתרים קיימים יהיו פטורים מנגישות ובלבד שדרכי ההתקשרות עימו יהיו נגישות. הפטור תקף ל- 3 שנים ולאחר 3 שנים נדרש החייב לבצע בדיקה נוספת כדי לראות אם עומד בתנאי הפטור. אתרים חדשים לעומת זאת יידרשו להיות נגישים באופן מיידי.
    • פטור 6 פטור נגישות פרסומות – אין צורך להנגיש פרסומות ובלבד שישנה חלופה נגישה למידע על השירות המופיע בפרסומת.

אנא שימו לב, זהו אינו מסמך משפטי

לחצו כאן למסמך תיקון לתקנות העוסקות בנגישות האינטרנט. האם האתר שלכם נגיש בהתאם לרביזיה שפורסמה? זקוקים לייעוץ בנושא הנגשת אתרים ואפליקציות? למידע נוסף השאירו פרטים בדף צור קשר ומומחי הנגישות של A-2-Z יצרו איתכם קשר.

WhatsApp chat